Lektion 27: Investering kapitalværdimetoden

Nu går vi videre ind i den 6. blok af opgaver. Nu har vi været hele pensum igennem og skal bare opbygge rutine.
Det vil sige, at vi nu kan gå over til at tage hele investerings-opgaver eller finansieringsopgaver.
Det der er vigtigt nu er at få opgavegenkendelsen til at sidde på rygraden, så du uden den store tøven finder de rigtige værktøjer i værktøjskassen.
Arbejdsmiljøforskerne advarer mod ensidigt gentaget arbejde, men nogen gange er det den bedste måde at komme fra viden til færdighed.

Færdigheder i Excel er noget der er behov for i virksomhederne, så dine færdigheder er værd at kæmpe for.

Teori

Opgave

Pipes and plugs
Ved at kigge på selskabet Pipeline Consulting i lektion 26 er Juliane Esmaralda kommet i tanke om et stort problem.
Hendes rør til radiatoren drypper.
Juliane Esmaralda har kigget lidt på sådan et jernrør og hun har fundet ud af, at VVS-folk er energiske, men de har ikke en PhD i Matematik og Økonomi.
Hun har fundet et simpelt geometrisk princip, der gør at når røret stikkes ind i en samlemuffe, så slutter det tæt automatisk.
Juliane Esmaralda overvejer at starte produktion af disse samlemuffer. Hendes store model fortæller, at produktionen vil give et indtjeningsbidrag på 4 mio. kr. pr. år.
Produktudviklingen forventes at koste 1. mio kr. Markedsføringen klares ved at webmaster Lone Schönfrau laver en instruktionsvideo, hvor hun laver en samling og sætter tryk på.
Produktionsudstyret til at lave rør og samlemuffer koster 12 mio. kr. og forventes at have en levetid på 10 år. Efter de 10 år udløber patentet på denne banebrydende VVS-innovation.
Vurder med en kalkulationsrente på 10 % om det vil være fordelagtigt at investere i produktion af rør og samlemuffer.
Maskinmester Mikael Simonsen har kigget på løsningen og siger, at princippet nok holder til silikonefedtet er presset ud af samlingen. Han vil gerne se det testet over længere tid, før han vil samle sine rør på denne måde. Han kan godt se det geniale og enkle i den matematiske løsning, men han siger, at på et skib vil samlingerne blive udsat for både tryk og træk. Han er derfor lidt betænkelig ved løsningen.
Diskuter om de forhold, der er beskrevet i denne opgave, bør give anledning til ændring af virksomhedens kalkulationsrente på 10 %. Juliane Esmaralda indrømmer at hun ikke sejler meget, så hun er usikker på holdbarheden hvis forudsætningen om et konstant pres falder bort.


Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

Opsparinger er forudbetalte, alt andet (næsten) er bagudbetalt.
Hvis du er i tvivl, så gennemgå disse hints;

  • Hvilken metode ønsker du at bruge?
  • Kapitalværdimetoden eller annuitetsmetoden virker som gode løsningsforslag
  • I kalkulationsrenten indgår risikotillæg, der øges ved stigende usikkerhed.

Prøv at løse opgaven, så du er godt rustet til den næste hjemmeopgave, som du får sidst på ugen :)

Løsningsforslag

Lektion 26: Likviditetsoverskud Lektion 28: Finansiering af rørproduktion

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.