Lektion 25: Kontantrabat

Nu går vi videre ind i den 5. blok af opgaver. Det vil sige, at vi er kommet til specialopgaverne i finansieringsopgaverne.
Det vi starter med er finansiering med egenkapital.
Om det er et selskab, så det er aktiekapital eller det er en personlig ejet virksomhed, så det er egenkapital er i princippet ligegyldigt.
Når du har regnet dagens opgave, så burde du tage og kigge på opgave 9-10 til investeringskapitlet i Excel. Det er investeringsopgaver, men så kan du jo lige checke, at du har helt styr på det.
Det giver samtidig den sideeffekt, at Excel kommer til at ligge på rygraden :)

Teori

Opgave

Kontantrabat
Fun-fabrikken har hidtil betalt deres kinesiske vareleverandører kontant. De har derfor fået en kontantrabat på 1,5 % på varekøbet. Juliane Esmaralda har fået oplyst af den kinesiske salgschef, at de er villige til at give en kredit på 3 månder.

Beregn den effektive årlige rente af kontantrabatten
Juliane Esmaralda siger, at alle og enhver er i stand til at sætte tal ind i en formel. Hun vil meget hellere høre hvad konklusionen er.
Kom med en anbefaling baseret på din konklusion.
Juliane Esmaralda har set i kalenderen, at det er sidst på ugen, så hun mener, at det må være på tide med en ny hjemmeopgave.
Den får du her.


Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

Opsparinger er forudbetalte, alt andet (næsten) er bagudbetalt.
Hvis du er i tvivl, så gennemgå disse hints;

  • Hvor mange dages kredit giver de 1,5%
  • Hvor meget er kontantrabatten i procent?
  • Hvordan omregnes til helårlig effektiv rente

Prøv at løse opgaven, så du er godt rustet til den næste hjemmeopgave, som du får sidst på ugen :)

Løsningsforslag


Lektion 24: Aktieudvidelse med fri tegning Lektion 26: Likviditetsoverskud

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.