Lektion 15: Inflation

Hov - nu er en ny uge er gået. Det er på tide med en ny hjemmeopgave.

Og med i dag har vi været hele investeringspensummet igennem, så nu kan vi regne alle investeringsopgaver.
På sådan en dejlig dag som i dag kunne det være dejligt at lægge sig i hængekøjen og læse hele investeringsdelen i bogen grundigt igennem, så de sidste detaljer også lige falder på plads.

Vi har jo heldigvis et helt kapitel med opgaver til investering bag i bogen. Dem bruger vil lige som repetitionsopgaver, når vi i næste uge går i gang med finansieringsdelen.
Det giver samtidig den sideeffekt, at Excel kommer til at ligge på rygraden :)

Teori

Opgave

Inflation

I oprydningen på direktørkontoret på Fun-fabrikken har Juliane Esmaralda fundet et design af en skjorte, som hun kan se store anvendelsesmuligheder for i den finansielle sektor, hvor hun har sin hovedindtægt. Skjorten er lavet af en nanomateriale, der gør, at den i princippet fungerer som en stor skærm. Med tilslutning til Bluetooth kan man fx få skjorten til at vise mails og sms'er på opslaget på det ene ærme. Juliane Esmaralda ser uanede indtjeningsmuligheder fra frustrerede mødedeltagere, der nu vil kunne udnytte tiden effektivt.
Skjorten kan produceres for 300 kr. pr. stk., hvis der købes en avanceret symaskine til 6 mio. kr. Der forventes et indtjeningsbidrag på 1,4 mio. årligt. Ud fra PLC-kurven forventes skjorten erstattet af et nyt revolutionerende produkt efter 5 års produktion og salg. Symaskinen forventes på dette tidspunkt at være 1 mio. kr. værd. Kalkulationsrenten sættes som sædvanlig til 8%.
Vurder om investeringen i symaskinen er fordelagtig. Og redegør for hvordan en inflation på 2 % pr. år vil påvirke din vurdering.

Nu burde denne lektion jo have været færdig på en fredag, så du skal jo have en afleveringsopgave. her


Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

Opsparinger er forudbetalte, alt andet (næsten) er bagudbetalt.
Hvis du er i tvivl, så gennemgå disse hints;

  • Hvad er beslutningsreglen?
  • Tegn investeringskalkulen - for begge alternativer
  • Beregn de relevante tal - ud fra den metode du vælger
  • Sammenlign med beslutningsreglen!

Prøv at løse opgaven, så du er godt rustet til den næste hjemmeopgave.

Løsningsforslag


Regneark med løsningsforslag til dagens opgave

Regneark med løsning til hjemmeopgaven
Lektion 14: Investering med skat Lektion 16: Annuitetslån

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.