Lektion 06: Nettobetalingsstrømme

Rentesregningen er noget af det allervigtigste her i livet. Det er næsten på linie med at trække vejret :)
Men som med vejrtrækning er det også vigtigt hvilke faktorer, der indgår i rentesregningen (du ved jo også godt, at vejrtrækning gennem en cigaret er dumt og skadeligt og enormt usexet). I rentesregningen er det vigtigste begreb nettobetalingsstrømme.
Vi skal nu til at arbejde med nettobetalingsstrømmene. Det medfører, at vi sammen skal dykke ned i budgetteringsdiciplinen. Så på med badebukserne og svømmefødderne.

Færdigheder i Excel
Alle færdigheder er noget, der skal indlæres ved gentagelse, og når det er rentesregning, så er det nok bedre end svømmefødder :)
Så du må gerne lave opstillingerne i Excel - det gør jeg i hvert fald :)

Teori

Normalt tager vi udgangspunkt i de regnskabsmæssige begreber indtægter og omkostninger. Når vi arbejder med investering og finansiering er de vigtige begreber indbetalinger og udbetalinger. Det vil sige, at vi interesserer os for likviditetsvirkningen.

Når man indgår en købsaftale, så pådrager man sig en udgift. Udgiften er altså udtryk for at man har købt en vare eller en tjenesteydelse. Betalingen kan falde kontant eller senere. Selve betalingen benævner vi udbetaling. Når varen forbruges kalder vi det en omkostning.

Når vi sælger en vare eller tjenesteydelse får vi en indtægt, men det er først når vi modtager pengene, vi får en indbetaling.

Vi skal både holde styr på de regnskabsmæssige begreber og de likviditetsmæssige konsekvenser (ind- og udbetalingerne).

Opgave

Nettobetalingsstømme

Først varmer vi op med en sød lille opgave, der lige giver varmen.

1.000 italienske marmorfliser købes hjem til 60 kr. pr. stk. den 1. maj. Betalingsbetingelsen til leverandøren er løbende måned + 30 dage. Fliserne forventes solgt med 200 om måneden i maj, juni og juli og med 400 i august til en pris på 100 kr. pr. stk. Vores betalingsbetingelse til vores kunder er løbende måned + 60 dage.
Opstil et skema, der viser indtægt, indbetaling, udgift, udbetaling og omkostning i de enkelte måneder.
Midt i juli måned får vi fra den italienske importør Juliana at vide, at fliserne fra 1. august koster 90 kr. pr. stk.
Forklar hvilken indflydelse dette får på omkostningerne.

Nu har du forhåbentlig fået varmen. Hvis ikke, så skal du fluks kaste dig over denne lille søde opgave, der er opvarmning til nedenstående hjemmeopgave. Opgaven er taget fra bogen Økonomistyring og Budgettering af Jens Ocksen Jensen. Den er udgivet på forlaget Academica. Hvis du er det mindste i tvivl om dine evner inden for budgettering, så kan bogen på det kraftigste anbefales. Jeg synes den er rigtig god og giver gode forklaringer.
Budgetskema med likviditet

Hvis du nu har fået arbejdet dig til varme, så kan du overveje at lave denne opgave, der er lidt større og kræver lidt flere kræfter.
Hjemmeopgave 1 Hvis du synes denne opgave er svær, så skal du virkelig overveje at købe bogen Økonomistyring og Budgettering af Jens Ocksen Jensen og arbejde dig gennem den.

Du skal nu vælge om du er til støttende opmuntring, blide puf eller den sorte skole. Det afgør hvordan du vil motivere dig selv til at få lavet opgaven.


Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

  • Hvad er forskellen på indtægt og indbetaling?
  • Hvad er forskellen på udgift, omkostning og udbetaling?
  • Hvordan opstilles likviditetsbudget efter beholdningsforskydningsmodellen?
  • Hvordan opstilles cash-flow-modellen?

Prøv at løse opgaven, så du er godt rustet til de næste opgaver.

Løsningsforslag

Lektion 05: Intern rente Lektion 07: Nutidsværdi af en betalingsrække

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.