Lektion 05: Intern rente af en investering

Den interne rente er den rente, der giver en kapitalværdi på 0 kr., når alle fremtidige betalinger tilbagediskonteres med renten.

Teori

Opgave

Jeg har en række beløb, som jeg kan finde i mit likviditets-budget. Det kigger vi på i næste lektion.
Jeg har bare her uddraget essensen af mit likviditetsbudget, så vi kan regne med renter. Det er ikke de samme tal, som du kommer frem til i likviditetsbudgettet i morgen.
Det er billigt at cykle.
Jeg har talt op i min kalender hvor ofte det regner og hvor ofte det sner. Det er faktisk ikke så ofte, at der er nogen undskyldning for at tage bussen eller bilen.
Jeg har fået et godt tilbud hos min cykelhandler Vendelbo Cykler om at købe en ny Scott carbon-cykel for kun 35.000 kr. Det er et kanontilbud, som det kan være svært at sige nej til.
Hvis jeg tager cyklen på arbejde alle de dage, hvor det er cykelvejr, så vil jeg spare 10.000 kr. om året i de næste 5 år. Men jeg er meget i tvivl om hvilken intern rente denne investering vil give. Og må jeg overhovedet bruge intern rente som beslutningsregel i investeringen?

Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

Opsparinger er forudbetalte, alt andet (næsten) er bagudbetalt.

Hvis du er i tvivl, så gennemgå disse hints;

  • Er det samme beløb hvert år?
  • Kan formlen Rente (Rate) bruges?
  • Hvad siger Fundamentalprincip 1?
  • Hvad er beslutningsreglen ved intern rente?

Prøv nu at finde den rigtige formel i Excel.

Løsningsforslag

Når du bruger fundamentalprincip 1, så er den interne rente et gyldigt beslutningskriterium. Den interne rente skal være højere end kalkulationsrenten. Sæt et bogmærke ind på side 51 i 8. udgave af Investering og Finansiering af Peter Lynggard, Handelshøjskolens Forlag

Regneark med løsning
Lektion 04: Slutværdi af løbende ydelser Lektion 06: Nettobetalingsstrømme

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.