Lektion 01: Fremtidsværdi

En blid opstart, der samtidig lægger grunden for de senere beregninger, er rentesregning. Husk at lige så snart, der er flere år involveret, så regner vi altid med renter, for alternativet ville jo være at sætte pengene i banken til kalkulationsrenten.
Rentesregning kan principielt altid klares med papir og blyant (og masser af kaffe), men væn dig fra begyndelsen til at bruge dit regneark eller din finansielle lommeregner.
Jeg bruger Excel som mit primære regneark - både på Mac og pc, men jeg har også Numbers (fra Apple) på iPhone og iPad. Funktionerne er det samme og de virker på samme måde, jo mere de kommer ind på rygraden, des bedre bliver det.
Alle færdigheder skal indøves, så derfor skal du lave mange opgaver, for færdigheder læres ved gentagelserne. Du vil derfor opdage, at mange af opgaverne indeholder præcis de samme beregninger - bare med lidt variation.

Teori

Fremtidsværdi beregnes med at gange med (1+rentefoden) opløftet n'te, hvor n er antallet af terminer. I regneark og på finanslommeregnere beregnes det lige så let som fv, der på dansk står for fremtidsværdi. På Engelsk står det for future value.

Opgave

Jeg har 100.000 kr. og jeg vil gerne sætte dem i banken. Jeg vil lade pengene blive stående til jeg bliver pensioneret om 20 år. Jeg har en god aftale med min bankrådgiver, så jeg får 4% pr. år i rente.
Min bankrådgiver siger, at det bliver 1% pr. kvartal, da han tilskriver rente fire gange om året.
Du skal hjælpe mig med at beregne den effektive rente pr. år og hvor meget jeg har stående på bankkontoen om præcis 20 år.


Nedenfor finder du hint til hvordan opgaven kan løses og et løsningsforslag. Hint og løsning er som udgangspunkt skjult, men klik på knappen, hvis du vil se dem.


Hint til opgaveløsningen

  • Hvor mange terminer er der pr. år ved kvartalsvis tilskrivning (n)
  • Hvor mange er der så i alt? (N)
  • Den årlig rente findes = (1+kvartalsrenten)^n -1
  • Hvis beløbet skal beregnes ved opsparingens udløb er det så:
  • -Nutidsværdi?
  • -Annuitet / Årligt gennemsnit ?
  • -Intern rente?
  • -Eller fremtidsværdi

Prøv nu at finde den rigtige formel i Excel. Det rigtige resultat er i øvrigt 221.671,52 kr. :)

Løsningsforslag

Lektion 02: Nutidsværdi

Bidragydere

Brian Nielsen

Brian Nielsen

Cand merc i organisation og strategi. HD i regnskab og økonomistyring. Datanom i systemudvikling. Underviser på AAU siden 2000.